URL Nedir ?

Genel anlamda internet üzerindeki bütün sitelerin adresi bulunmaktadır ve bu adreslere URL denilmektedir. Türkçe açıklaması Standart Kaynak Bulucu olan URL nedir ve ne gibi avantajı vardır gibi soruların cevabının bilinmesi çok önemlidir. URL adresleri sayesinde aranan bütün internet adreslerine ulaşım sağlanabilmektedir.

URL ve Bölümleri
            
İnternet üzerindeki bütün web sitelerinin kendine özgü adresleri vardır ve bu sitelere erişim sağlamak isteyen her kullanıcının URL nedir sorusunun cevabına uygun bağlantısını kullanması gerekecektir. İnternet üzerindeki kaynağın yerini belirten URL, protokol olan HTTP, HTTPS ve FTP gibi kaynakların da nasıl alınacağını belirtir.
            
Herhangi bir URL adresinin bütün tarayıcılar tarafından doğru ve net bir şekilde görüntülenebilmesi için 2, 083 karakterden kısa olması gerekir. Bilgisayar üzerinden sunucular ile iletişim kurulabilmesi için kullanılan IP adreslerini değiştiren URL, kullanıcıların okuyabilmesi için bu adresleri metin haline getirmektedir.

 URL, baştan sona veya soldan sağa doğru olmak üzere 3 temel bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler birçok kişi tarafından bilindiği için gün içerisinde de internet üzerinde sürekli kullanılmaktadır. URL’nin ilk bölümüne protochol ( http://, ftp://, news ) denir.

İkinci bölümünde ise en çok kullanılan ve hemen hemen bütün arama motorlarında yazılmakta olan sitelerin alan adları bulunur. Son kısımda da dosya bölümleri ortaya çıkmaktadır. Sitedeki bir bölüme ulaşmak için o alandaki dosyanın açılması üçüncü bölüm ile sağlanır.

URL Neden Önemlidir?

URL nedir sorusundan sonra URL’nin neden önemli olduğu ile ilgili araştırmalar yapılmaktadır. URL’nin temel olarak 3 ayrı avantajı bulunmaktadır. Öncelikle iyi bir şekilde hazırlanan URL, ilgili sayfanın kişiler ve arama motorları tarafından ne olduğunun tam olarak anlaşılmasını sağlar. Sayfanın tittle tag’leri gizlenmiş olsa da, URL kullanılarak daha iyi bir deneyim sağlanabilir.

İyi bir şekilde hazırlanan URL; bloglara, forumlara, online platformlara ve sosyal medya ağlarına link şekline kopyalanır. Bu sayede bulunmuş olduğu yerde çapa metni şeklinde kullanılabilir. Arama motorları, sıralama oluştururken URL parametresini de dikkate almaktadır. Ayrıca anahtar kelimelerin yerleştirildiği yerler olduğu için arama motoru sıralamasını etkiler.

Anahtar kelimelerin içerdiği bir URL kullanıldığı zaman web sitesinin arama görünürlüğü artırılmış olur. Ancak kullanışsız bir şekilde hazırlanan URL, fayda sağlamak yerine zarar verir. Bu duruma dikkat edilerek URL oluşturulmalıdır.