API Nedir?

Teknik anlamda API (Application Programming Interface) kelimeleri olarak dile getirilen ve dilimizde “Uygulama Programlama Arayüzü” olarak bilinen, herhangi bir uygulamanın işlevlerine uzaktan erişilip bu işlevlerin kullanılmasını sağlayan arayüzdür. API, bir sunucunun üzerindeki uygulamaya farklı yerlerden ulaşılmasını ve yanıt verilmesini sağlar. 

API Kullanımı

API’ler web geliştiricileri ve program geliştiricileri tarafından kullanılmaktadır. Bir programın farklı bir servisin özelliğinden de faydalanması gerektiği zamanlarda ,API kullanarak bu fonksiyonları tam olarak yerine getirmelidir. API’ın asıl amacı bir uygulamanın bazı metotlarını diğer uygulamalara kullanıma açarak uzaktan gelecek bilgi taleplerini kolayca ve hızlıca karşılamaktadır.

API Örnekleri

Sizinle etkileşime girebilecek sektörlerden birçok ortak Application Programming Interface (API) bulunur. Bazı platform şirketlerinin kodlarına bir API üzerinden programlı olarak erişebilme yeteneği, temelde onları bir platform yapan şeydir.

Örnek verecek olursak geliştirdiğimiz bir projede Twitter API’yi çağırarak, Twitter’ın bize izin verdiği (tweet atma, hesap takip etme, vb.) işlemleri, API yetkimiz olan Twitter hesaplarında, kendi uygulamamız üzerinden de gerçekleştirebiliriz.