Google Web Light Nedir?

İnternet erişiminin artık daha çok mobil cihazlar vasıtası ile sağlanması Google’ın yeni kararlar almasını sağladı. Google web light adını alan düzenleme ile internet bağlantısı oldukça yavaş olan mobil internet kullanıcıları için arama sonuçları güncellendi. Google tarafından, Google arama motorunu kullanan bir kullanıcının internet bağlantı hızının oldukça yavaş olduğunun tespit edilmesi durumunda googleweblight.com domaine sahip bir alan adı web sitenin daha hızlı bir şekilde açılmasına yardımcı olmaktadır. Bunun yapılması için ise ünlü arama motoru olan Google tarafından web site içerisinden bir içerik alınması gerekmektedir. Bu sayede yazının az bölümleri, herhangi bir yazı stili dahil olan ya da olmayan bir kısım alınmaktadır. Kullanıcıların verileri kaydetmesi ve sayfanın yüklenme hızının artırılması amacı ile sayfanın bir kısmı alınmakta ve kullanıcı karşısına çıkarılmaktadır.

Google web light sayesinde kullanıcıların aslında 2G hızına erişmesi sağlanmaktadır. Bu gün çoğu mobil cihaz kullanıcısı aslında daha yüksek hızlara sahiptir. Ayrıca sayfada sağlanan kullanıcı trafiği doğrudan web site hızı ile alakalı bir durumdur. Bu yükleme hızının artırılması ile birlikte Google tarafından siteye ait olarak trafiğin yüzde 50 oranlarında artış gösterdiği tespit edilmiştir. Peki bu durumun tespiti nasıl yapılıyor?

Kullanıcılar tarafından Google web light görüldüğünde elde edilen sayfa trafiği Google Analytics’e kaydolur. Kullanıcı tarafından sitenin ziyaret edilmesi ile birlikte sayfa da aynı kalmaktadır. Rapor alabilmek için ise sayfa adı ile birlikte filtreleme yapılabilmektedir. Google tarafından kullanıcılara sağlanan bu avantajlı durum sayesinde sayfanın sadece bir kısmı ön belleğe alınmaktadır. İnternet hızı çok düşük olsa dhi Google web light buna uyum sağlayacak şekilde hazırlanmıştır. Ayrıca bu kolaylık sadece mobil cihazlar için tasarlanmış olup tablet ya da masaüstü cihazlar için elverişli değildir.

Mobil kullanıcılar tarafından bu dönüştürme için kod sisteminde herhangi bir değişiklik görülmemektedir. Ayrıca web sitenizin tamamen yüklenmesi gerektiğini düşünüyorsanız belirli sayfalar için bu özelliği pasif hale getirmeniz de mümkün olacaktır. Google tarafından aslında kullanıcılara yardım amacı ile oluşturmuş olduğu bu sistem çok sevildi.